Роторно-пульсаційний апарат з ротором, що вібрує. Опис до патенту на винахід № 128282. Україна - Кюрчев, Володимир Миколайович; Самойчук, Кирило Олегович (My University, 2024)
Винахід належить до роторно-пульсаційного апарата з ротором, що вібрує, і може бути застосовано в харчовій, фармацевтичній, хімічній, нафтопереробній галузі промисловості. Роторно-пульсаційний апарат з ротором, що вібрує, містить корпус, усередині якого коаксіально розташовані ротор і статор з отворами, вібраційний пристрій та привід. Вібраційний пристрій виконаний у вигляді закріпленої коаксіально до статора напрямної з хвилястою поверхнею, роликів, закріплених на роторі з можливістю обкочування по поверхні напрямної при обертанні ротора, та пружини, яка розташована між корпусом апарата та ротором таким чином, що притискає ротор з роликами до напрямної. Діаметри отворів ротора і статора можуть бути виконані рівними, кількість отворів ротора, статора та хвилястих виступів напрямної при цьому збігаються, а вібраційний пристрій закріплено відносно ротора та статора таким чином, що при збігу осей отворів ротора і статора ролики розташовуються у западинах напрямної хвилястої поверхні. Технічний результат: знижуються енерговитрати та підвищується надійність роботи пристрою.
Keywords: вібрація; резонанс пульсацій; інерція; енерговитрати; коливальні і обертальні рухи; диспергуючий ефект