Сфера культури та її стан в загальному контексті державного управління - Олексенко, К. Б.; Олексенко, Роман Іванович; Олексенко, Роман Иванович; Oleksenko, Roman (My University, 2019)
Перехід України до ринкової економіки супроводжувався роздержавленням сфери культури. За відсутності ефективної системи приватного і позабюджетного фінансування багато напрямків культурної діяльності виявилися в складному становищі. Товарно-грошові відносини привели до переорієнтації певних видів мистецтва, кіно і літератури на касовий успіх. В результаті відбулося зниження рівня наданих культурних продуктів. Масовий попит виявився не орієнтований на твори високого мистецтва - ринок їх не відкидає, але і не підтримує.
Keywords: державне управління; ринкова економіка; фінансування; бюджетні кошти