Determination of linear dimensions of boxes and thirds of individual castor varieties - Журавель, Дмитро Павлович; Zhuravel, Dmytro (Запоріжжя : 2023, 2023)
EN: The article is devoted to the study of geometric characteristics of heap of castor. The varieties of castor seeds studied were the following: Donska, Aphrodite, Olesya, Khortychanka, VNIIMK-165, Hybrid early, Khortytska 1, Khortytska 3, Khortytska 7. The aim of the article is to establish the linear sizes of bolls and thirds for individual varieties of castor bean in the context of their percentage. The length and thickness of castor bolls and the length, width and thickness of thirds of the corresponding castor bean varieties were determined as experimental data. After statistical data processing, the interval series of each geometric size of the components of the heap of castor were determined. The distribution characteristics of a randomly determined individual size were evaluated using characteristics of variation series, such as: sample arithmetic mean, variance, standard deviation, coefficient of variation, range of variation, asymmetry and excess. The significance of the obtained results lies, firstly, in establishing the law of normal distribution, which is suitable for calculating the percentage of the heap with a fixed geometric size, and secondly - in obtaining some estimates of practical interest. UA: Робота присвячена обгрунтуванню лінійних розмірів коробочок і третинок окремих сортів рицини у розрізі їх відсоткової кількості. В якості експериментальних даних було визначено довжину і товщину коробочок рицини та довжину, ширину і товщину третинок відповідних сортів рицини. Після статистичної обробки даних, визначено інтервальні ряди кожного геометричного розміру компонентів вороху рицини. Відповідно задачею процесу очищення є відділення домішок та обмолот коробочок насіння рицини спочатку на третинки, а потім обмолот третинок із подальшим відділенням чистого насіння. Однак, у порівнянні з іншими технічними і зерновими культурами, рицина має комплекс специфічних особливостей: багатокомпонентність її складу, нерівномірність по вологості, висока олійність ядра, крихкість оболонок, велика засміченість, необхідність лущення елементів її вороху тощо. Наслідком таких специфічних особливостей рицини є неможливість ефективного застосування існуючої техніки для її післязбиральної обробки. Спеціальної техніки при проведені операцій очищення вкрай обмежено. Відповідно, при використанні існуючої техніки не враховуються специфічні особливості рицини. Так, наприклад, під час операції лущення третинок рицини може травмуватися високоолійне ядро. Наслідком цього є заоліювання робочих елементів очищувальних машин (машин для лущення і розділення) вороху рицини та безпосередньо заоліювання самого вороху. В результаті цього, по перше, порушується весь процес післязбиральної обробки, як самої рицини так і насіння рицини не може бути повністю відділено на існуючих очищувальних машинах, а по-друге, в подальшому відбувається зниження виходу і якості цінного продукту – касторової олії в технологічному процесі переробки насіння рицини. Характеристики розподілу випадково визначеного окремого розміру оцінювали за допомогою характеристик варіаційних рядів, таких як: вибіркова середня арифметична, дисперсія, середнє квадратичне відхилення, коефіцієнт варіації, розмах варіації, асиметрія та ексцес. Значимість отриманих результатів полягає, по-перше, у встановленні закону нормального розподілення, що придатний для розрахунків відвідної відсоткової кількості вороху зі встановленим геометричним розміром, а по друге – в отриманні деяких оцінок, що мають практичний інтерес. Це стосується вибору з урахуванням отриманих геометричних характеристик вороху рицини, конструкцій робочих органів сільськогосподарських машин, що забезпечують виконання операцій розділення коробочок і лущення третинок вороху в технологічному процесі післязбиральної обробки рицини.
Встановлення лінійних розмірів коробочок і третинок окремих сортів рицини
Keywords: лінійні розміри; геометричні характеристики; ворох рицини; фільтрація; касторова олія; варіаційний ряд; коробочки; третинки; castor seeds; heap of castor; geometric characteristics; castor bolls; thirds