Від навчального експерименту до наукового дослідження: освітні можливості спеціального фізичного практикуму - Шут, Микола Іванович; Благодаренко, Людмила Юріївна; Січкар, Тарас Григорович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У тезах розглядається проблема трансформації лабораторії спеціального фізичного практикуму в сучасне дослідницьке середовище для підготовки майбутніх фізиків-науковців. Обґрунтовується необхідність поєднання навчальної та наукової діяльності студентів в умовах зниження рівня експериментальної складової фізичної освіти у закладах вищої освіти. Визначено основні принципи створення методичного забезпечення спеціального фізичного практикуму, орієнтованого на самостійну дослідницьку діяльність студентів та формування культури наукового пошуку. /// EN: The thesis examines the problem of transforming the laboratory of a special physical practicum into a modern research environment for the training of future physicists and researchers. The necessity of combining educational and scientific activities of students under conditions of declining experimental components in higher physical education is substantiated. The main principles for developing methodological support for a special physical practicum focused on independent research activity and the formation of students’ scientific inquiry culture are determined. Particular attention is paid to the possibilities of organizing student research in the field of polymer nanocomposites and materials with predetermined properties.
Keywords: фізична освіта; спеціальний фізичний практикум; дослідницька діяльність студентів; методичне забезпечення; physics education; special physical practicum; research activity of students; methodological support