Вплив конструкції насаджень на ріст і продуктивність дерев черешні (Сerasus avium (l.) Moench.) у зоні Південного степу України - Бондаренко, Павло Геннадійович; Бондаренко, Павел Геннадиевич; Bondarenko, Pavlo; Алексєєва, Ольга Миколаївна; Бондаренко, Ольга Николаевна; Aleksieieva, Olha (Мліїв: Інститут помології ім. Л.П. Симиренка НААН, 2015)
Черешня, поряд з абрикосом і персиком, є традиційною кісточковою породою зони Південного Степу України. Вона ціниться за свої десертні смакові якості, ранню продукцію та стабільно високу ціну реалізації на ринку плодів. При цьому слід зауважити, що основним недоліком у вирощуванні черешні є висока природна сила росту дерев, а, відтак, пізній вступ у плодоношення. В сучасних умовах економічної кризи основним завданням плодівництва є скорочення непродуктивного періоду, якого можна досягти використанням слаборослих підщеп та їх вставок, регуляторів росту тощо. Саме тому питання впровадження елементів інтенсивної технології вирощування черешні в зоні Південного Степу України є своєчасним і актуальним.
Keywords: черешня; кісточкова порода; плодоношення; скорочення непродуктивного періоду; штамб; сорти; методики; крона