Опис до патенту на корисну модель № 107558 "Спосіб очищення стоків гальванічних відділень" - Мовчан, Сергій Іванович; Мовчан, Сергей Иванович; Movchan, Serhii (Державна служба інтелектуальної власності України, 2016)
Спосіб очищення стоків гальванічних відділень, при якому оброблення проводять введенням у розчин стоків гальванічного виробництва хімічних компонентів у певному їх співвідношенні до шестивалентного хрому (Сr6+) сталевими електродами в процесі електролізу та напірною флотацією. Відведення стоків відбувається за трьома окремими системами водовідведення: промивні води, концентровані (лужні та кислі) розчини, які далі направляють на електролітичне знезаражування з одночасним анодним травленням, нейтралізацією, знезалізненням, активацією, цинкуванням та освітленням з використанням хімічних компонентів, що входять до складу мийного розчину: натрій їдкий (NaOH) 40 г/л 32 мас. % сода кальцинована (Nа2СО3) 40 г/л 32 мас. % тринатрійфосфат (Na3PO412H2O) 40 г/л 32 мас. % скло натрієве рідке (Na2OSiO2) 5 г/л 4 мас. %. При цьому електроліз відбувається з питомими витратами електричного струму в межах 100…4000 Кл/дм3.
Keywords: очищення стоків гальванічних відділень; сталеві електроди; електроліз; флотація; промивні води; концентровані (лужні та кислі) розчини; електролітичне знезаражування; знезалізнення; нейтралізація; цинкування; оброблення й знешкодження стічних вод; пінний продукт