Стратегії управління персоналом в діяльності офіцерів морально-психологічного забезпечення : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 073 Менеджмент ОПП «Менеджмент» - Калінін, Валерій Вікторович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
UA: У магістерській роботі досліджено теоретичні засади, практичні аспекти та напрями вдосконалення стратегій управління персоналом у діяльності офіцерів морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України в умовах сучасних безпекових викликів. Обґрунтовано роль управління персоналом як ключового чинника забезпечення боєздатності, моральної стійкості та згуртованості військових підрозділів у період повномасштабної збройної агресії проти України. У роботі проаналізовано наукові підходи до управління персоналом у військових організаціях, розкрито специфіку стратегічного кадрового менеджменту в системі Збройних Сил України та визначено місце морально-психологічного забезпечення як інструменту реалізації кадрових стратегій. Особливу увагу приділено аналізу повноважень, функцій і напрямів діяльності офіцерів моральнопсихологічного забезпечення у процесі формування мотивації, психологічної стійкості та професійної ефективності особового складу. На основі аналізу практики реалізації стратегій управління персоналом виявлено ключові проблеми та ризики, що ускладнюють ефективну участь офіцерів морально-психологічного забезпечення у кадровій політиці, а також окреслено організаційні та психологічні бар’єри стратегічного управління персоналом у військових підрозділах. Запропоновано напрями вдосконалення реалізації кадрових стратегій шляхом посилення інтеграції морально-психологічного забезпечення у систему управління персоналом Збройних Сил України. Практична значущість результатів дослідження полягає у можливості їх використання в діяльності офіцерів морально-психологічного забезпечення, кадрових та управлінських структур Збройних Сил України, а також у процесі підготовки та підвищення кваліфікації військового управлінського персоналу. /// EN: The study substantiates the role of personnel management as a key factor in ensuring combat readiness, moral resilience, and cohesion of military units during the period of full-scale armed aggression against Ukraine. The research analyzes scientific approaches to personnel management in military organizations and reveals the specifics of strategic human resource management within the Armed Forces of Ukraine. Special attention is given to moral and psychological support as an essential instrument for implementing personnel management strategies. The functions, responsibilities, and areas of activity of moral and psychological support officers in shaping motivation, psychological resilience, and professional effectiveness of military personnel are thoroughly examined. Based on the analysis of practical experience, the study identifies key problems and risks that hinder the effective involvement of moral and psychological support officers in personnel policy, as well as organizational and psychological barriers to strategic personnel management in military units. The paper outlines directions for improving personnel management strategies through deeper integration of moral and psychological support into the overall human resource management system of the Armed Forces of Ukraine. The practical significance of the research lies in the possibility of applying its findings in the activities of moral and psychological support officers, personnel and management structures of the Armed Forces of Ukraine, as well as in the training and professional development of military management personnel.
Personnel Management Strategies in the Activities of Moral and Psychological Support Officers : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 073 Менеджмент ОПП «Менеджмент»
Keywords: управління персоналом; стратегія управління персоналом; морально-психологічне забезпечення; офіцери МПЗ; Збройні Сили України; personnel management; personnel management strategy; moral and psychological support; moral and psychological support officers; Armed Forces of Ukraine