Підвищення ефективності процесу гомогенізації молока в пульсаційному гомогенізаторі з вібруючим ротором - Дейниченко, Г. В.; Самойчук, К. О. (My University, 2015)
Основною тенденцією в практиці використання гомогенізаторів у сучасних апаратурно-технологічних схемах переробки молока є заміна клапанних гомогенізаторів на більш енергоефективні – роторно-пульсаційні (РПА). Такі гомогенізатори добре зарекомендували себе для обробки в’язких середовищ, але не можуть повністю витіснити клапанні у сфері гомогенізації молока через нерівномірний дисперсний склад молочної емульсії, що обробляється. Незважаючи на цей недолік, РПА є найбільш перспективними для подальшого вдосконалення.
Keywords: молоко; гомогенізатори; молочна емульсія; турбулентність; кавітація; диспергування; ротор; роторно-пульсаційні (РПА); ковзання жирової кульки; швидкість ковзання жирової кульки