Застосування інтегрального перетворення Ганкеля - Луцюк, Любомир (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У роботі досліджено застосування інтегрального перетворення Ганкеля до розв’язання крайових задач математичної фізики, що мають осьову симетрію. Показано, що використання цього методу дозволяє ефективно виключати диференціальні операції за радіальною змінною з рівнянь, лапласіан яких записано в циліндричних координатах. Наведено практичний приклад знаходження потенціалу, утвореного плоским круглим наелектризованим диском. /// EN: The paper investigates the application of the Hankel integral transform to solving boundary value problems of mathematical physics with axial symmetry. It is shown that the use of this method allows effectively eliminating differential operations with respect to the radial variable from equations whose Laplacian is written in cylindrical coordinates. A practical example of finding the potential generated by a flat circular electrified disk is given.
Keywords: інтегральні перетворення; перетворення Ганкеля; математична фізика; осьова симетрія; циліндричні координати; функція Бесселя; integral transforms; Hankel transform; mathematical physics; axial symmetry; cylindrical coordinates; Bessel function