Опис до патенту на корисну модель № 114632 "Очисник головок коренеплодів" - Ігнатьєв, Євген Ігорович; Игнатьев, Евгений Игоревич; Ihnatiev, Yevhen (Державний департамент інтелектуальної власності, 2017)
Очисник головок коренеплодів включає привідний горизонтальний вал з двома тангенціально закріпленими на ньому основними плоскими еластичними очисними елементами, вільні кінці яких зв'язані з валом очисника за допомогою гнучких в'язів, а також, розташовані діаметрально протилежно додаткові очисні елементи. Кожний з додаткових очисних елементів, який має еліпсоїдну форму, містить усередині угнуту очисну поверхню, що утворена окремими рухомими еластичними частинами, крайні з яких встановлені консольно на кінцях плоских пружин, що закріплені нерухомими кінцями з внутрішніх сторін бічних кінців еліпсів. Середня частина, яка розташована на повздовжній осі симетрії додаткових очисних елементів спирається на пружину стиснення, що закріплена на кінці циліндричного хвостовика, який має механізм зміни і фіксації його довжини. Робочі сторони усіх рухомих еластичних частин мають зубчасті поверхні.
Keywords: очисник головок; горизонтальний вал; очисні елементи