Економічна стійкість суб’єктів туристичної діяльності - Тебенко, Віта Миколаївна; Лисак, Оксана Іванівна; Завадських, Ганна Миколаївна; Tebenko, Vita; Lysak, Oksana; Zavadskykh, Hanna (Tampere, Finland : Scholarly Publisher ICSSH, 2024)
UA: Туризм у світі швидко розвивається, зокрема завдяки глобалізації, покращенню транспортної інфраструктури. За даними Всесвітньої туристичної організації (UNWTO), щорічно кількість міжнародних туристичних подорожей продовжує зростати, що робить туризм важливою частиною глобальної економіки. Туризм сприяє розвитку економік багатьох країн, особливо тих, де він є одним із головних джерел доходу, як-от Греція, Іспанія, Туреччина, Таїланд та інші. В Україні туристичне підприємництво також має великий потенціал, особливо в контексті розвитку внутрішнього туризму. Останнім часом подорожі перебувають під значним впливом сучасних ризиків, які стають все більш актуальними для туристів і галузі загалом. Серед них особливе місце займають природні катастрофи, що можуть призвести до порушення туристичних маршрутів і створюють загрозу для безпеки подорожуючих. Терористичні атаки та політична нестабільність у різних країнах також впливають на вибір туристичних напрямків, змушуючи людей бути обережнішими. Крім того, пандемії, як, наприклад, COVID-19, висвітлили ризики, пов’язані зі здоров'ям під час подорожей, що призвело до змін у правилах безпеки та вимогах до поїздок. Небезпеки та ризики можуть серйозно вплинути на вибір туристів: вони будуть уникати небезпечних регіонів, що впливатиме на туристичний потік і дохід бізнесу. Через загрози тероризму або епідемії деякі туристичні напрямки можуть втратити привабливість.
Keywords: туризм; туристична галузь України; рентабельність туристичних агентств; туристичний бізнес; ефективне управління ризиками та адаптація