Актуальні підходи до формування басейнової ландшафтно-територіальної структури в сучасних умовах - Ліхо, Олена Антонівна; Вознюк, Наталія Миколаївна; Скиба, Вікторія Павлівна; Likho, Olena; Vozniuk, Natalia; Skyba, Viktoriia (Мюнхен, Німеччина, 2025)
UA: Для більшості річок України характерно порушення природного екологічного балансу, що пояснюється антропогенним навантаженням на їх басейни. До числа головних причин, що викликають негативні явища на річках, відносяться надмірна освоєність водозборів, порушення природного механізму надходження рідкого і твердого поверхневих стоків. Зміни в цих процесах призводять до того, що на річках формуються гідрологічні умови, які раніше не були для них характерні. Необхідність удосконалення методів і методологічних підходів до організації басейнового природокористування акцентовано у Водній стратегії України на період до 2025 року, в Законі України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року». При обґрунтуванні природоохоронних заходів в межах басейнів річок необхідним є вивчення басейнової структури, що відображає взаємозв’язок екологічного стану водних об’єктів та властивостей ландшафтів на водозбірній території.
Keywords: річковий басейн; басейнова ландшафтно-територіальна структура; інтегроване управління водними ресурсами; лісистість; сталий розвиток; екологічний стан; вплив воєнних дій