Біологічні особливості плодоношення сортів вишні (Prunus Cerasus L.) - Шкіндер-Барміна, Анна Миколаївна; Балян, Ізольда Валеріївна; Іванова, Ірина Євгенівна; Романов, Олексій Васильович; Shkinder-Barmina, Anna; Balyan, Іzolda; Ivanova, Iryna; Romanov, Oleksii (с. В. Бакта, Берегівський р-н, Закарпатська обл. : ІАР РР НААН, 2026)
UA: У статті наведено результати досліджень особливостей росту, формування плодових утворень та продуктивності 17 сортів вишні (Prunus cerasus L.) різних строків достигання. Встановлено істотну сортову різницю за силою росту пагонів, кількістю букетних і плодових гілочок, генеративних бруньок та кількістю квіток у бруньці. Виявлено закономірності формування врожайності залежно від типу плодоношення та віку деревини, а також значну варіабельність показників продуктивності в залежності від умов року. Показано, що найвищі показники урожайності характерні для сортів із помірною силою росту та переважанням букетних гілочок, що забезпечує більш ефективне формування генеративних утворень. Встановлено, що сорти ІІ типу плодоношення характеризуються вищим і стабільнішим рівнем урожайності порівняно з іншими групами. Запропоновано можливість застосування інтенсивних систем формування крони (типу Іспанського куща та Kym Green Bush) для сортів із таким типом плодоношення, що сприяє підвищенню продуктивності насаджень. /// EN: The article presents the results of studies on the growth characteristics, formation of fruiting structures, and productivity of 17 cherry cultivars (Prunus cerasus L.) with different ripening periods. A significant varietal difference was established in terms of shoot growth vigor, the number of bouquet and fruiting branches, generative buds, and the number of flowers per bud. Patterns of yield formation were identified depending on the fruiting type and the age of the wood, as well as considerable variability in productivity indicators depending on annual growing conditions. It was shown that the highest yield levels are characteristic of cultivars with moderate growth vigor and a predominance of bouquet branches, which ensures more efficient ormation of generative structures. Cultivars of the second type of fruiting were found to have higher and more stable yield levels compared to other groups. The feasibility of using intensive canopy training systems (such as the Spanish bush and Kym Green Bush) for cultivars of this fruiting type is substantiated, as these systems contribute to increased plantation productivity.
Biological features of fruiting in cherry cultivars (Prunus Cerasus L.)
Keywords: вишня; сорт; урожайність; плодоношення; плодові утворення; тип крони; sour cherry; cultivar; yield; fruiting; fruiting structures; canopy type