Будуємо світ без меж або безбар’єрність – це коли зручно всім : презентація - Ломейко, Наталя Григорівна; Білоцька, Ольга Миколаївна (Запоріжжя: НБ ТДАТУ, 2026)
Безбар’єрність — це принцип створення середовища, де кожна людина, незалежно від її віку, фізичних можливостей, стану здоров'я чи соціального статусу, має рівний доступ до всіх сфер життя. Це створення суспільства без обмежень і дискримінації. В Україні цей підхід є державною ініціативою та охоплює шість основних напрямків: Фізична: зручні пандуси, понижені бордюри, тактильна плитка, просторі ліфти та транспорт. Цифрова: адаптація вебсайтів та мобільних застосунків для людей із порушеннями зору чи слуху. Інформаційна: дублювання важливої інформації шрифтом Брайля, жестовою мовою або простим текстом. Освітня: інклюзивне навчання, спеціально обладнані класи та адаптовані програми. Економічна: рівні можливості при працевлаштуванні для ветеранів, молоді, літніх людей та осіб з інвалідністю. Суспільна (громадянська): відсутність упереджень, стереотипів та залучення всіх громадян до життя громади.
Keywords: Безбар’єрність; суспільство без обмежень і дискримінації; Наукова бібліотека; безбар’єрна освіта