Вплив передпосівної обробки насіння пшениці озимої і соняшнику дистинолом на накопичення вітаміну Е та фосфоліпідів під час формування зернівок і сім’янок - Покопцева, Любов Анатоліївна; Покопцева, Любовь Анатольевна; Pokoptseva, Liubov; Герасько, Тетяна Володимирівна; Герасько, Татьяна Владимировна; Herasko, Tetiana (My University, 2010)
UK: В статті розглянуто динаміку основних компонентів системи антиоксидантного захисту ліпідного комплексу зернівок пшениці озимої та сім’янок соняшнику за передпосівної обробки насіння дистинолом. Встановлено, що за дії дистинолу накопичення фосфоліпідів у сім’янці соняшнику перебігає більш інтенсивно і у стадії технічної зрілості їх вміст був у 1,2–1,6 рази більший, порівняно з контрольними варіантами. RU: В статье рассмотрена динамика основных компонентов системы антиоксидантной защиты липидного комплекса зерновок пшеницы озимой и семянок подсолнечника при допосевной обработке семян препаратом дистинол. Установлено, что инкрустация семян пшеницы озимой препаратом дистинол способствовала более интенсивному накоплению фосфолипидов и витамина Е в зерновках. Похожие закономерности выявлены и на подсолнечнике: при допосевной инкрустации семян дистинолом растения интенсивнее накапливали фосфолипиды в семянках, но по количеству витамина Е статистически достоверного отличия между вариантами не выявлено. EN: In article dynamics of the basic components of system antioxidation protection of lipid complex of winter wheat and sunflower seeds is considered at preseeding incrustation by preparation distinol. It is established, that incrustation of winter wheat seeds by preparation distinol promoted more intensive accumulation of phospholipids and vitamin Е. Similar laws are revealed and on sunflower: at preseeding incrustation by preparation distinol plants accumulated phospholipids more intensively, but by amount of vitamin Е of statistically authentic difference between variants is not revealed.
Keywords: насіння; насіння пшениці; ліпідний комплекс зернівок пшениці; обробка насіння дистинолом; дистинол