Міжмовна інтеграція у викладанні латинської мови: роль англійської та німецької мов у підготовці здобувачів агрономічних спеціальностей - Лемещенко-Лагода, Вікторія Володимирівна; Lemeshchenko-Lagoda, Viktoriia; Кривонос, Ірина Анатоліївна; Kryvonos, Iryna (My University, 2026)
UA: Статтю присвячено аналізу міжмовної інтеграції (англійська, німецька мови) у процесі викла дання латинської мови здобувачам освіти агрономічних спеціальностей. У Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного латинська мова вивчається студентами спеціальності Н1 Агрономія протягом одного семестру першого року навчання. З огляду на те, що латинська мова є джерелом значної частини термінологічної лексики природничих і аграрних наук, її опанування потребує залучення сучасних підходів, які враховують попередню мовну підготовку здо бувачів вищої освіти. Саме тому викладачі вважають за доцільне використовувати міжмовні зв’язки з іноземними мовами, зокрема англійською та німецькою, що вивчались на попередніх етапах здо буття освіти. Таким чином, у статті обґрунтовано доцільність використання англійської та німецької мов як додаткових інструментів для формування іншомовної професійної компетентності, зокрема термі нологічної, та розвитку навичок міжмовної кореляції. У межах дослідження значну увагу було приділено формуванню фонетичних, лексичних, граматич них та синтаксичних навичок. Додатково на заняттях увага студентів зверталась на запозичення з латинської мови, наявні в англійській та німецькій мовах. Наприкінці вивчення курсу дисципліни «Латинська мова» здобувачам освіти було запропоновано пройти анкетування з метою визначення доцільності використання цього підходу. Результати проведеного дослідження показали, що здобувачам, які на попередніх етапах здобуття освіти вивчали англійську мову, було легше опанувати професійну термінологію, тоді як здобувачам освіти, які вивчали німецьку мову, вдалось швидше зрозуміти синтаксичні зв’язки та граматичні категорії латинської мови. Водночас усі здобувачі відзначили, що знання іноземних мов, англійської та(або) німецької, полегшили сприйняття латинської мови та сприяли підвищенню мотивації до її вивчення. /// EN: The study analyses interlingual integration (English and German) in the process of teaching Latin to students specialising in agronomy. At Dmytro Motornyi Tavria State Agrotechnological University, Latin is studied by students of speciality H1 Agronomy during one academic term of their first year of study. Given that Latin is the source of a significant part of the terminological vocabulary of natural and agricultural sciences, its mastery requires the use of modern approaches that take into account the previous language training of higher education students. That is why teachers consider it appropriate to use interlingual connections with foreign languages, in particular English and German, which were studied at previous stages of educationThus, the study substantiates the expediency of using English and German as additional tools for developing foreign language professional competence, particularly terminological competence, and interlingual correlation skills. The study focused on developing phonetic, lexical, grammatical and syntactic skills. In particular, the students’ attention was drawn to borrowings from Latin in English and German. At the end of the Latin language course, students were asked to complete a questionnaire to determine the effectiveness of this approach. The results of the study showed that students who had studied English in previous stages of their education found it easier to master professional terminology, while students who had studied German were able to understand the syntactic relationships and grammatical categories of Latin more quickly. At the same time, all applicants noted that knowledge of foreign languages, English and/or German, facilitated the perception of Latin and contributed to increased motivation to study it.
Interlingual integration in the teaching of Latin: the role of English and German in the training of Agronomy students
Keywords: латинська мова; англійська мова; німецька мова; мовна інтеграція; міжмовні зв’язки; мовна підготовка здобувачів агрономічних спеціальностей; Latin; English; German; language integration; interlingual connections; language training for students of agronomy specialities