Комп’ютерне моделювання деталі «Обойма» для гідроциліндра двосторонньої дії - Зюзін, Микола Миколайович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2023)
Основною задачею кваліфікаційної роботи є розробка підсистеми автоматизованого проектування технологічної документації на підприємстві ВАТ «Гідросила МЗТГ», перед проектне обстеження якого було проведено в рамках виробничої практики на 2-му курсі, для вдосконалення процесу проектування технологічної документації в технологічному відділі, створення керуючої програми виготовлення деталі «Обойма» . У процесі передпроектного обстеження підприємства була розглянута його організаційна структура, сфера діяльності, технічна база підприємства та процес обміну інформації між технічними підрозділами. Підприємство має досить розвинену обчислювальну техніку та забезпечує технічним устаткуванням всіх працівників, які її потребують, крім того на підприємстві ВАТ «Гідросила МЗТГ» є комп’ютерна мережа, яка дозволяє швидко обмінюватись інформацією між технічними підрозділами та контролювати процес виробництва на всіх його етапах. Це свідчить про великий потенціал підприємства та можливість його подальшого розвитку. Для проведення подальшої роботи було проаналізовано креслення та умови експлуатації пропонованої деталі та виявлені шляхи її вдосконалення. Процес розрахунку деталі «Обойма» було проведено за допомогою пакету програм COSMOSWorks 2007, також був виявлений коефіцієнт тиску при якому деталь може зруйнуватись та виявлено, що За рахунок автоматизації процесу проектування в інтегрованім комплексі COSMOSWorks тривалість проектування скорочується приблизно на 49 %. Для обробки деталі на верстаті з ЧПУ в роботі була розроблена керуюча програма за допомогою програми PowerMill, та оибрані оптимальні стратегії для обробки даної деталі. Проаналізовано існуючий технологічний процес (ТП) обробки деталі «Обойма», виявлено недоліки існуючого ТП та запропоновано більш досконалий ТП, який був розроблений у програмному пакеті ВЕРТИКАЛЬ Технологія. Сформований технологічний процес відповідає всім вимогам єдиної системи технологічної документації (ЄСТД). При обстеженні системи САПР на ВАТ «Гідросила МЗТГ» було зроблено заключення, що виникає необхідність створення на підприємстві повноцінної системи САПР, що дозволить виконувати проектні процедури в автоматизованому режимі, що значно зменшить трудомісткість конструкторсько-технологічних робіт та за рахунок економії часу підвищить творчу складову процесу проектування. В роботі виконано обґрунтування умов праці, розроблено кабінет інженера – технолога, який відповідає усім вимогам та стандартам техніки безпеки та з урахування в всіх ергономічній показників та стандартів безпеки життєдіяльності та розроблено контрастне кольорове рішення робочого приміщення, яке надає перспективу та композиційність. Проведено розрахунок річної економії від застосування пропонованого технологічного процесу для виготовлення деталі на верстаті з ЧПУ, порівнено показники оцінок існуючого і розробленого технологічних процесів. При розрахунку враховувались норма часу, заробітна плата робітника, собівартість механічної обробки деталі та інші показники
дипломний проєкт…бакалавра
Keywords: підсистеми автоматизованого проектування; підприємство ВАТ «Гідросила МЗТГ; система САПР; спеціалізований програмний модуль