Методичні підходи до оцінювання забруднення фотогальванічних модулів в аграрних регіонах України на основі досвіду NREL - Філіпович, Є. В. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Фотогальванічні системи (ФГС) в аграрних регіонах України працюють у середовищі з високою концентрацією пилу, ґрунтових частинок, органічних аерозолів та продуктів агротехнічних робіт. Забруднення поверхні модулів призводить до зниження генерації, прискорення деградації матеріалів та збільшення експлуатаційних витрат [1], тому виникає потреба у створенні системи моніторингу забруднення фотомодулів, адаптованої до аграрних умов України. У США подібні дослідження систематично проводяться Національною лабораторією відновлюваної енергетики (NREL), де створено мережу станцій оцінювання забруднення (soiling‑станцій) та розроблено методики аналізу часових рядів забруднення. В Україні такі дослідження практично відсутні, що ускладнює прогнозування продуктивності ФГС у сільськогосподарських регіонах.
Keywords: фотогальванічні системи; NREL; моніторинг забруднення