Європейські освітні цінності у системі вищої освіти України: сучасні виклики та перспективи розвитку - Юник, Ірина Геннадіївна; Беззубко, Борис Ігорович; Коломієць, Сергій Сергійович; Свистун, Олександр Іванович; Шумейко, Іван Павлович; Yunyk, Iryna; Bezzubko, Borys; Kolomiiets, Serhii; Svystun, Oleksandr; Shumeiko, Ivan (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті досліджено особливості інтеграції європейських освітніх цінностей у систему вищої освіти України в умовах сучасних трансформаційних процесів. Проаналізовано ключові європейські підходи до розвитку вищої освіти, зокрема академічну свободу, академічну доброчесність, студентоцентризм, інституційну автономію та забезпечення якості освіти. Визначено роль європейських цінностей у модернізації національної системи вищої освіти, підвищенні її конкурентоспроможності та формуванні інноваційного освітнього середовища. Окрему увагу приділено викликам, що постають перед українською освітою в умовах цифровізації та воєнного стану, а також значенню європейських цінностей для забезпечення стійкості освітньої системи. /// EN: The article examines the features of integrating European educational values into the higher education system of Ukraine in the context of contemporary transformation processes. The study analyzes key European approaches to higher education development, including academic freedom, academic integrity, student-centeredness, institutional autonomy, and quality assurance in education. The role of European values in modernizing the national higher education system, enhancing its competitiveness, and forming an innovative educational environment is identified. Special attention is paid to the challenges faced by Ukrainian education under conditions of digitalization and martial law, as well as the importance of European values in ensuring the resilience of the educational system.
European educational values in the higher education system of Ukraine: current challenges and development prospects
Keywords: вища освіта; європейські освітні цінності; академічна свобода; академічна доброчесність; студентоцентризм; цифровізація освіти; освітній процес; Європейський простір вищої освіти; higher education; European educational values; academic freedom; academic integrity; student-centeredness; digitalization of education; educational process; European Higher Education Area