Удосконалення лабораторного практикуму з атомної фізики шляхом моделювання квантових систем - Сосницька, Наталя Леонідівна; Сосницкая, Наталья Леонидовна; Sosnytska, Natalia; Морозов, Микола Вікторович; Морозов, Николай Викторович; Morozov, Mykola; Рожкова, Олена Павлівна; Рожкова, Елена Павловна; Rozhkova, Olena; Халанчук, Лариса Вікторівна; Халанчук, Лариса Викторовна; Khalanchuk, Larysa (My University, 2021)
Розглянуто розробку та застосування віртуальних імітаційних робіт, які використовують моделювання кванторозмірних наносистем, у лабораторному практикумі з квантової та атомної фізики. Представлено моделювання стану електрона в тригранній призматичній квантовій точці з непрозорими стінками. Застосовується метод Фур’є для розв’язку стаціонарного рівняння Шредінгера у косокутній системі координат. Побудовані графіки для хвильової функції. Приведений цикл лабораторних робіт з використанням персональних комп’ютерів і відповідних програм з моделюванням стану електрона в різноманітних квантових точках.
Keywords: імітаційні лабораторні роботи; квантові точки; метод Фур’є; рівняння Шредінгера