Використання біопрепаратів та регуляторів росту рослин при вирощуванні гороху посівного (Pisum sativum L.) - Капінос, Марина Володимирівна; Капинос, Марина Владимировна; Kapinos, Maryna (My University, 2018)
Одним з перспективних напрямів у агропромисловому виробництві є широке використання бобово-ризобіальних систем з метою підвищення рівня біологічного перетворення азоту атмосфери в органічні азотовмісні сполуки. Важлива роль в цьому процесі належить азотфіксуючим бактеріям. Ризобії в симбіозі з бобовими рослинами здатні фіксувати молекулярний азот повітря, забезпечувати потребу в ньому макросимбіонта і накопичувати його у верхньому шарі ґрунту. Тому найважливішим агротехнологічним прийомом при вирощуванні зернобобових культур, зокрема гороху посівного, є інокуляція насіння активними штамами ризобій і створення оптимальних умов для ефективного симбіозу
Keywords: бобово-ризобіальні системи; азотфіксуючі бактерії; інокуляція насіння; симбіотична азотфіксація; нітрогеназна активність; Гумаксид; Pisum sativum L.; Ризобофіт; штам ризобій; обробка насіння