Управління продуктивністю праці в системі забезпечення якості життя населення: автореферат дис. ... канд. економ. наук : 08.00.07 - Ярчук, Ангеліна Володимирівна; Ярчук, Ангелина Владимировна; Yarchuk, Anhelina (My University, 2019)
UK: Дисертаційну роботу присвячено вдосконаленню концептуальних та науково-методичних основ управління продуктивністю праці та розробці на цій основі практичних рекомендацій щодо підвищення якості життя. Досліджено теоретичні основи визначення змісту соціально-економічних категорій «продуктивність праці» та «якість життя». Проаналізовано концептуальні та методичні засади вимірювання якості життя населення. Обґрунтовано застосування методики когнітивного моделювання і прогнозування впливу продуктивності праці на підвищення якості життя населення. Систематизовано теоретико-методологічні та організаційно-економічні основи дослідження складних систем, до яких відноситься система «продуктивність праці – якість життя». Розроблено науково-методичне забезпечення прогнозування динаміки та взаємного впливу показників продуктивності праці та якості життя. Визначено стратегічні пріоритети управління продуктивністю праці в системі забезпечення якості життя. Формалізовано зміст та структуру системи управління якістю життя населення. Побудовано механізм управління продуктивністю праці в системі забезпечення якості життя населення. RU: Диссертационная работа посвящена совершенствованию концептуальных и научно-методических основ управления производительностью труда и разработке на этой основе практических рекомендаций по повышению качества жизни. В диссертации исследованы теоретические основы определения содержания социально-экономических категорий «производительность труда», которая в отличие от существующих, определяется как характеристика имеющихся предпосылок развития экономического потенциала с целью улучшения благосостояния населения, подчеркивает общественное значение взаимообусловленности процессов роста производительности труда и качества жизни; «качество жизни» определяется как интегральный показатель, характеризующий степень вложения экономических возможностей общества в улучшение значимых для населения характеристик условий жизни. EN: The dissertation is devoted to the improvement of conceptual and scientificmethodical foundations of labor productivity management and the development of practical recommendations on improving the quality of life on this basis. The theoretical bases of determining the content of socio-economic categories “productivity of labor” and “quality of life” are researched. The conceptual and methodical principles of measuring the quality of life of the population are analyzed. The application of the method of cognitive modeling and forecasting of the impact of labor productivity on improving the quality of life of the population is substantiated. The theoretical and methodological and organizational and economic bases of the study of complex systems, which include the system “productivity of labor - quality of life”, are systematized. The scientific and methodological provision of prediction of dynamics and mutual influence of indicators of labor productivity and quality of life has been developed. Strategic priorities of labor productivity management in the system of ensuring quality of life are determined. The content and structure of the quality management system of the population are formalized. The mechanism of labor productivity management in the system of ensuring the quality of life of the population is constructed.
Управление производительностью труда в системе обеспечения качества жизни населения
Management of labor productivity in the system of ensuring quality of life of the population
Keywords: продуктивність праці; якість життя; управління продуктивністю праці; забезпечення якості життя населення; оцінка якості життя населення; когнітивна карта; когнітивне моделювання; прогнозування; механізм управління якістю життя; производительность труда; качество жизни; управление производительностью труда; обеспечение качества жизни населения; оценка качества жизни населения; когнитивная карта; когнитивное моделирование; прогнозирование; механизм управления качеством жизни; productivity; quality of life; productivity management; quality of life of the population; assessment of the quality of life of the population; cognitive map; cognitive modeling; forecasting; quality of life management