Вплив симетричних провалів живлячої напруги на енергоспоживання асинхронних двигунів приводів насосних агрегатів - Вовк, Олександр Юрійович; Vovk, Oleksandr (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: На сучасному етапі розвитку промисловості для приводу насосних агрегатів використовують електроприводи з асинхронними двигунами. Такі електродвигуни є конструктивно надійними і енергетично ефективними, але їх експлуатація в даний час пов’язана з деякими проблемами. Однією з них є живлення асинхронних двигунів неякісної електроенергією. Суттєвий вплив на якість електроенергії здійснюють провали живлячої напруги. Найбільше вони виникають у віддалених від джерел електроенергії об’єктів, до яких, наприклад, відносяться насосні агрегати станцій підкачки у водопостачанні. Навіть незначні відхилення якості живлячої напруги призводять до негативних наслідків, пов’язаних зі старінням ізоляції і зниженням таких енергетичних показників роботи асинхронних двигунів як коефіцієнт корисної дії і коефіцієнт потужності. При відхиленні напруги в мережі від номінального значення активна потужність на валу асинхронного двигуна приводу насосного агрегату залишається практично постійною, а втрати активної потужності в ньому змінюються. Існуючі пристрої діагностування і захисту не в повній мірі дозволяють нівелювати прояви провалів напруги, тому дуже часто це призводить до зміни енергоспоживання електродвигуна і, як наслідок, до зміни собівартості продукції.
Keywords: симетричні провали живлячої напруги на х %; асинхронний двигун; привод насосного агрегату; номінальна потужність при завантаженні х – 5 %