Взаємозв’язок нерівності та інклюзивністі у глобальній економіці - Васильченко, Олена Олегівна; Vasylchenko, Olena (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Глобальна економіка ХХІ століття функціонує в умовах глибоких трансформаційних процесів, які під впливом технологічних змін призвели до появи численних переваг для країн світу. Перш за все, це розширення та зміцнення торговельних зв’язків, розповсюдження інвестицій, підвищення рівня життя в багатьох країнах. Водночас, одним із найбільш серйозних явищ сучасності є економічна нерівність, як між країнами, так і всередині них. Соціальна та економічна нерівність сьогодні проявляється по різних напрямках: розрив доходів і багатства; нерівний доступ до здійснення трудової діяльності; неоднакові можливості використання соціальних благ, технологій та інституцій. Не дивлячись на зростання світового ВВП та успіхи у зменшенні абсолютної бідності, у багатьох країнах нерівність не лише зберігається, але й значно посилюється. Загострення проблеми нерівності ставить під сумнів інклюзивність глобального розвитку та стабільність суспільств, масштаби політичної поляризації та економічну безпеку.
Keywords: економіка; економіка країн