Математична модель робочих процесів, що відбуваються в мехатронній системі з гідравлічним приводом - Панченко, Анатолій Іванович; Панченко, Анатолий Иванович; Panchenko, Anatolii; Волошина, Анжела Анатоліївна; Волошина, Анжела Анатольевна; Voloshyna, Anzhela; Панченко, Ігор Анатолійович; Панченко, Игорь Анатольевич; Panchenko, Ihor; шепель, А. (My University, 2021)
UK: Зростаючі вимоги до вихідних характеристик мехатронних систем з гідравлічним приводом активних робочих органів самохідної техніки вимагають застосування нових підходів в процесі їх розробки і проектування. Вихідні характеристики мехатронних систем залежать від вибору режимів роботи гідравлічного приводу та конструктивних особливостей його елементів. Якість мехатронної системи з гідравлічним приводом в більшій мірі визначається вихідними характеристиками. Для поліпшення вихідних характеристик гідравлічного приводу мехатронної системи запропонована математична модель, що описує робочі процеси, що відбуваються в його елементах. Насос, гідромотор, запобіжний клапан і робоча рідина розглянуті у взаємозв'язку, як єдине ціле. Математична модель враховує особливості функціонування та взаємний вплив всіх елементів гідравлічного приводу мехатронної системи, а також особливості робочої рідини і може бути використана з будь-якими гидромашинами об'ємного дії. EN: The growing requirements for the output characteristics of hydraulically driven mechatronic systems of active working bodies of self-propelled vehicles require the use of new approaches in the process of their development and design. The output characteristics of mechatronic systems depend on the choice of operating modes of the hydraulic drive and the design features of its elements. The quality of a hydraulically driven mechatronic system is largely determined by the output characteristics. To improve the output characteristics of the hydraulic drive of the mechatronic system, a mathematical model is proposed that describes the working processes occurring in its elements. The pump, hydraulic motor, relief valve and working fluid are considered interconnected as a whole. The mathematical model takes into account the features of the functioning and the mutual influence of all elements of the hydraulic drive of the mechatronic system, as well as the features of the working fluid and can be used with any positive displacement hydraulic machines. RU: Растущие требования к выходным характеристикам мехатронных систем с гидравлическим приводом активных рабочих органов самоходной техники требуют применения новых подходов в процессе их разработки и проектирования. Выходные характеристики мехатронных систем зависят от выбора режимов работы гидравлического привода и конструктивных особенностей его элементов. Качество мехатронной системы с гидравлическим приводом в большей степени определяется выходными характеристиками. Для улучшения выходных характеристик гидравлического привода мехатронной системы предложена математическая модель, описывающая рабочие процессы, происходящие в его элементах. Насос, гидромотор, предохранительный клапан и рабочая жидкость рассмотрены во взаимосвязи, как единое целое. Математическая модель учитывает особенности функционирования и взаимное влияние всех элементов гидравлического привода мехатронной системы, а также особенности рабочей жидкости и может быть использована с любыми гидромашинами объемного действия
Mathematical model of work processes occurring in a mechatronic system with a hydraulic drive
Математическая модель рабочих процессов, происходящих в мехатронной системе с гидравлическим приводом
Keywords: мехатронна система; математична модель; робочі процеси; насос; гідромотор; запобіжний клапан; робоча рідина; mechatronic system; mathematical model; work processes; pump; hydraulic motor; safety valve; working fluid; vехатронная система; математическая модель; рабочие процессы; насос; гидромотор; предохранительный клапан; рабочая жидкость