Опис до патенту на корисну модель № 139784 "Вітроенергетичний меліоративний пристрій" - Стручаєв, Микола Іванович; Стручаев, Николай Иванович; Struchaiev, Mykola; Кюрчев, Сергій Володимирович; Кюрчев, Сергей Владимирович; Kiurchеv, Serhii; Стьопін, Юрій Олексійович; Степин, Юрий Алексеевич; Stopin, Yurii; Лисенко, Ольга Валеріївна; Лысенко, Ольга Валерьевна; Lysenko, Olha; et al. (Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, 2020)
Вітроенергетичний меліоративний пристрій містить вітроколесо, башту, трансмісію, насос, фільтр, акумулятор води і зливний патрубок. При цьому акумулятор води виконано у вигляді басейну великої ємності, додатково встановлено сопло, гідравлічну турбіну, електрогенератор, який виконано у вигляді асинхронної електромашини, а у нижній частині башти встановлено асинхронний лічильник і компактор з перемикачем. Вода з гідравлічної турбіни потрапляє до зрошувального каналу
Keywords: вітроенергетичний меліоративний пристрій; вітроенергетика; вітряні агрегати; вітронасосний пристрій