Експериментальне дослідження якості роботи очисника головок коренеплодів - Pascuzzi, Simone; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Чибічик, І. І.; Ihnatiev, Yevhen; Chibichyk, І. (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: Сучасні технології збирання цукрового буряка передбачають роздільне збирання гички й коренеплодів, а саме зріз гички на корені й наступне викопування коренеплодів із ґрунту. При цьому видалення гички здійснюється у два прийоми: суцільний основний зріз зеленого масиву гички на підвищеній висоті й наступне очищення головок від залишків гички або обрізання головок. Усі перераховані операції збирання гички здійснюються на корені, тобто при знаходженні тіл коренеплодів цукрового буряка в ґрунті. Таким чином, саме доочищення головок коренеплодів від залишків гички на корені є актуальної, економічно виправданою операцією, що дозволяє при високій якості вихідної сировини значно заощаджувати вихід кінцевого продукту з одиниці зібраної площі. Для вирішення даної проблеми розроблена нова конструкція очисника головок коренеплодів цукрового буряка від залишків гички на корені, після завищеного суцільного зрізу масиву гички роторним гичкозрізаючим апаратом. Конструктивною особливістю даного очисника є наявність двох приводних очисних валів з горизонтальними осями обертання, які охоплюють кожний рядок коренеплодів цукрового буряка із двох сторін.
Keywords: аналіз експериментальних даних; очищення головок коренеплодів цукрового буряка; зменшення висоти установки лопатей над рівнем поверхні ґрунту; збільшення кутової швидкості приводних валів очисника