Оцінка впливу погодних чінників на урожайність кісточкових культур в контексті ефективного управління садівництвом в умовах Півдня Степової зони України - Іванова, Ірина Євгенівна; Иванова, Ирина Евгеньевна; Ivanova, Iryna; Сердюк, Марина Єгорівна; Сердюк, Марина Егоровна; Serdyuk, Maryna; Малкіна, Віра Михайлівна; Малкина, Вера Михайловна; Malkina, Vira (My University, 2019)
За результатами кореляційного та регресійного аналізу виявлені погодні чинникі, що впливали на урожайність2007-2019 рр. провідних кісточкових культур, що вирощені в умовах Півдня Степової зони України. Для черешні виявлені дев'ять , вишні десять стресових чинників, як складових цілісного комплексу погодних умов даного регіону, що впливають на врожайність культур. Розрахована модель врожайності черешні під впливом абіотичних погодних факторів має наступний вигляд:Y= 5,998424+1,068352Х1+0,810361Х2. Розрахована модель врожайності вишні під впливом абіотичних погодних факторів, має наступний вигляд: Y = 4,040-0,634X2 + 0,054X4 + 0,3281X6 + 0,670X7-1,122X8-0,755X9-0,392X10 Розробка останніх дала можливість спрогнозувати врожайність черешні та вишні в залежності від впливу стресових факторів навколишнього середовища.
Keywords: врожайність; черешня; вишня; погодні фактори; багатофакторна модель; температура; опади; вологість повітря