Прогнозування фонду біологічно активних речовин в зелені петрушки - Тележенко, Л. М.; Кулик, Аліна Степанівна; Кулик, Алина Степановна; Kulyk, Alina; Жукова, Валентина Федорівна; Жукова, Валентина Федоровна; Zhukova, Valentyna (My University, 2016)
UK: Досліджено вплив абіотичних факторів на формування фонду аскорбінової кислоти, фенольних речовин, хлорофілів, каротиноїдів та β-каротину в зелені петрушки впродовж вегетації. Побудовано прогностичні моделі та кореляційні залежності між абіотичними факторами та біологічно активними речовинами петрушки двох сортів. Встановлено, що вміст аскорбінової кислоти обернено корелює з сумою активних температур (r = –0,58…–0,72). Рівень накопичення фенольних сполук показав сильну пряму залежність від суми активних температур (r = 0,84…1,00), зворотну від кількості опадів та гідротермічного коефіцієнта (r = –0,50…–1,00). Формування комплексу пігментів знаходиться в сильній прямій залежності від суми активних температур (r = 0,64…0,99), а також оберненій від кількості опадів та гідротермічного коефіцієнта (r = –0,37…–1,00). RU: Исследовано влияние абиотических факторов на формирование фонда аскорбиновой кислоты, фенольных веществ, хлорофиллов, каротиноидов и β-каротина в зелени петрушки в течение вегетации. Показаны прогностические модели и корреляционные зависимости между абиотическими факторами и биологически активными веществами петрушки двух сортов. Установлено, что содержание аскорбиновой кислоты обратно коррелирует с суммой активных температур (r = –0,58...–0,72). Уровень накопления фенольных соединений показал сильную прямую зависимость от суммы активных температур (r = 0,84...1,00) и обратную от количества осадков и гидротермического коэффициента (r = –0,50…–1,00). Формирование комплекса пигментов находится в сильной прямой зависимости от суммы активных температур (r = 0,64...0,99), а также обратной от количества осадков и гидротермического коэффициента (r = –0,37...–1,00). EN: The influence of abiotic factors on the formation of ascorbic acid, phenolic compounds, chlorophyll, carotenoids and β-carotene in parsley during the growing season were studied. Predictive models and correlations between abiotic factors and biologically active substances of two varieties of parsley were shown. It is established that ascorbic acid is inversely correlated with the sum of active temperatures (r = –0,58...–0,72). The level of accumulation of phenolic compounds showed a strong direct dependence on the sum of active temperatures (r = 0,84…1,00), reverse dependence on rainfall and hydrothermal coefficient (r = –0,50…–1,00). The complex pigment formation is strongly directly proportional to the amount of active temperatures (r = 0,64…0,99), and also reversely to the amount of rainfall and hydrothermal coefficient (r = –0,37…–1,00).
Прогнозирование фонда биологически активных веществ в зелени петрушки
Prediction of bioactive compounds pool in parsley leaves
Keywords: зелень петрушки; абіотичні фактори; аскорбінова кислота; поліфеноли; хлорофіли; каротиноїди; β-каротин; абиотические факторы; аскорбиновая кислота; полифенолы; хлорофиллы; каротиноиды; parsley; abiotic factors; ascorbic acid; polyphenols; chlorophyll; carotenoids; β-carotene