Лексикографічні традиції фіксації національно-маркованих одиниць у гельській та шотландській Скотс міноритарних мовах і британському варіанті англійської мови : дис. ... докт. філос. : 03 Гуманітарні науки, спеціальність 035 – Філологія / - Лемещенко-Лагода, Вікторія Володимирівна; Lemeshchenko-Lagoda, Viktoriia (My University, 2024)
UKR: Дисертацію присвячено вивченню лексикографічних традицій фіксації національно-маркованих одиниць у гельській та шотландській Скотс міноритарних мовах через їхнє зіставлення за посередництвом британського варіанта англійської мови. Запропоновано власну періодизацію становлення шотландсько-гельської лексикографії та лексикографічної фіксації шотландської мови Скотс з опертям на принципи фіксації лексичних одиниць та структуру видань. Для гельської мови нами виділено три періоди: період «глосарізації», «історичний» і «навчальний» періоди. Для Скотс виокремлено чотири періоди: період «глосарізації», «донауково-діалектологічний», «історичний» та «науковий» періоди. Вперше представлено результати вивчення мегаструктури і макроструктури словників гельської мови та шотландської мови Скотс, а також деталізовано їхню мікроструктуру з виділенням пріоритетного набору мікроструктурних компонентів та лексикографічних параметрів словникової статті національно-маркованої лексичної одиниці.\\\\\\ ENG :The dissertation studies the traditions of nationally marked units fixation in Scottish Gaelic and Scots minority languages dictionaries through British English as the comparison basis. The author’s periodisation of the Scottish Gaelic lexicography formation and Scots lexicographic fixation based on the principles of lexical units fixation and the structure of dictionaries has been proposed. For Scottish Gaelic, we have distinguished three periods: the period of ‘glossarisation’, ‘historical’, and ‘educational’ periods; for Scots – four periods have been distinguished: the period of ‘glossarisation’, ‘pre-scientific and dialectological’, ‘historical’, and ‘scientific’ periods. It is for the first time, the results of the study of the megastructure and macrostructure of the Gaelic and Scots dictionaries has been presented, and their microstructure with the allocation of a priority set of microstructural components and lexicographic parameters of a dictionary entry for a nationally marked lexical unit has been detailed.
Lexicographic traditions of nationally marked units fixation in Scottish Gaelic and Scots minority languages and British English
Keywords: лексикографія,; словник; мегаструктура; макроструктура; словникова стаття; мовна особистість; мікроструктура; національно-марковані одиниці; корпус мови; мовна картина світу; статус, система мови; lexicography; dictionary; megastructure; macrostructure; dictionary entry; microstructure; linguistic personality; nationally marked units; language corpus; status; language systemlinguistic worldview