Дослідження аеродинамічних властивостей компонентів насіння рицини - Журавель, Дмитро Павлович; Журавель, Дмитрий Павлович; Zhuravel, Dmytro; Чебанов, Андрій Борисович; Чебанов, Андрей Борисович; Chebanov, Andrii; Кудінов, К. С. (My University, 2021)
Аеродинамічні параметри насіння рицини мають велике значення при розділені її компонентів: лушпиння та ядра. У зв'язку з недостатністю даних про швидкості витання таких компонентів рицини була поставлена задача щодо визначення цих швидкостей з урахуванням їх розмірів, так як після виконання операцій обрушування насіння рицини неможливо повністю забезпечити окремо ціле ядро та ціле лушпиння. Якісне виконання операції по відділенню ядра від лушпиння забезпечить отримання рицинової олії більш високої якості згідно ГОСТ 18102-95 під час пресування рицинової мезги.
Keywords: насіння рицини; рушанка; швидкість