Аналіз показників освітлення при організації освітнього процесу - Сокот, Олександр Євгенович; Sokot Oleksandr (My University, 2018)
UK: У статті розглядається питання застосування статистичних методів для аналізу показників освітленості, які відіграють важливу роль у організації освітнього процесу, а також дослідження впливу цих показників на продуктивність засвоєння навчального матеріалу. Виявлено статистичні закономірності зв’язку рівня освітленості робочого місця з відстанню від джерел освітлення та тривалістю виконання завдань. Це дозволило оптимізувати процес освітлення навчальних аудиторій, розміщення робочих місць, що підвищило рівень засвоєння навчальної інформації. На прикладі проведеного дослідження проілюстровано міждисциплінарний зв’язок навчальних курсів природничо-математичного та професійного циклів підготовки фахівців в галузі охорони праці, необхідність застосування математичного моделювання в різних сферах майбутньої професійної діяльності. EN: Application of statistical methods foranalysis of illumination indicators, which are an important part of the studying organization process, is considered in the article. Also, the study of these indicators impact on the learning productivity is described in the article as well. Determination of statistical regularities for alight level of a workplace from a distance to a light sourceand a duration of a task execution allows to optimize roomslighting, location of workplaces and to increase aknowledge mastering. The connection between natural science, mathematical subjects and special disciplines is illustrated. The research deals with the necessity to apply an acquired knowledge and develop creative studyand mathematical modeling skills in different spheres of the future job as well.
Keywords: природне освітлення; суміщене освітлення; світловий потік; освітленість; якість навчання; фактор; дисперсійний аналіз; natural light; combined lighting; light flux; illumination; quality of learning; factor; analysis of variance