Чи потрібно вивчати поняття релятивістської маси у шкільному курсі фізики? - Терещук, Сергій Іванович; Tereshchuk, Serhii; Колмакова, Віра Олексіївна (My University, 2024)
UA: У статті розглянуто історичний аспект вивчення поняття релятивістської маси в різні часи у шкільному курсі фізики. На основі аналізу генезису становлення поняття маси у фізичній науці, показана необхідність більш детальної розробки методики її вивчення у курсі фізики старшої школи. На прикладі експерименту з пошуку зв’язку між масою та швидкістю руху частинки показано, виникнення поняття «релятивістська маса» та необхідність уникнення вказаного зв’язку у шкільному курсі фізики. /// EN: The article examines the historical aspect of studying the concept of relativistic mass at different times in the school physics course. Based on the analysis of the genesis of the formation of the concept of mass in physical science, the need for a more detailed development of the methodology for its study in the high school physics course is shown. Using the example of an experiment to find the connection between the mass and the velocity of a particle, it is shown the emergence of the concept of "relativistic mass" and the need to avoid this connection in a school physics course.
Keywords: релятивістська маса; маса спокою; власна маса; фотон; шкільний курс фізики; relativistic mass; rest mass; own mass; photon; school physics course