Еколого - інформаційне суспільство як етап розвитку глобальної цивілізації - Ісакова, Олена Іванівна; Исакова, Елена Ивановна; Isakova, Olena; Світлик, А. О. (My University, 2019)
Актуальність дослідження визначається процесом становлення еколого-інформаційної цивілізації і прагненням суспільства подолати кризові явища, викликані техногенними наслідками цивілізаційного розвитку. Глобальна цивілізаційна криза на рубежі тисячоліть, що виявляється у всіх областях людської діяльності, обумовлена двома основними причинами. По-перше, земне співтовариство вступило в «епоху біфуркацій», кордоні екстенсивного розвитку техногенної цивілізації. По-друге, набирають темп глобальні процеси самоорганізації нового «еколого-інформаційного суспільства», ноосферні механізми якого зможуть не тільки вплинути на стійкість цивілізації, стати гарантами сценарію м'якого виходу з планетарної кризи, а й виступити альтернативою подальшого розвитку техногенної цивілізації. У будь-якому випадку криза характеризується зростанням обсягу інформації та комунікативних зв'язків, в слідстві чого зростає необхідність цілісного сприйняття світу, як в науковому пізнанні, так і в повсякденному житті.
Keywords: еколого-інформаційна цивілізація; глобалізація; суспільство