Програмне забезпечення для створення моделей криволінійних поверхонь - Холодняк, Юлія Володимирівна; Мірошниченко, Микола Юрійович (Запоріжжя : 2022, 2022)
UA: Комп‘ютерне моделювання є потужним інструментом розв‘язання багатьох науково-виробничих задач. Особливо це стосується проектування функціональних поверхонь із підвищеними динамічними якостями. Підвищені динамічні якості необхідні поверхням, що обмежують корпусні вироби авіа-, авто-, суднобудування, лопатки турбін і змішувачів, канали двигунів внутрішнього згоряння, робочі органи сільськогосподарських машин. До появи верстатів із числовим програмним управлінням (ЧПУ) вироби, обмежені такими поверхнями, оброблялися за допомогою універсального обладнання, на яке встановлювалися індивідуальні обкатувальні пристрої. Така технологія призводить до виникнення похибок під час виготовлення деталі щодо геометричної моделі. Не менш важливим питанням є фізичне зношування універсального обладнання та наявність професійних кадрів, які здатні виконати роботу на таких верстатах.
Keywords: розрахунок ДПК; формування безперервних ліній; створення тривимірної моделі; створення програми для верстата з ЧПУ