Трансформація платіжного балансу України в умовах глобальних фінансових і геополітичних викликів : кваліфікаційна робота ОС «Магістр» : спец. 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок ОПП «Фінанси, банківська справа та страхування» - Катафєєва, Вікторія Денисівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
У сучасних умовах глобальних трансформацій платіжний баланс є не лише статистичним звітом про зовнішньоекономічні операції, а й ключовим індикатором економічної безпеки та фінансової стійкості держави. Для України питання трансформації платіжного балансу набуло критичної ваги у зв’язку з геополітичними викликами — повномасштабною військовою агресією, руйнацією логістичних ланцюгів та втратою значної частини експортного потенціалу. Сучасний стан платіжного балансу України характеризується глибокими структурними змінами: критичним зростанням дефіциту зовнішньої торгівлі, зміною ролі приватних переказів та перетворенням міжнародної фінансової допомоги на головний стабілізуючий чинник. Як свідчать дані 2024 року, дефіцит поточного рахунку сягнув -15,2 млрд дол., що робить вітчизняну економіку надмірно залежною від зовнішнього фінансування та створює ризики для майбутньої боргової стійкості. Необхідність пошуку механізмів адаптації фінансової системи до цих викликів, перехід від грантової допомоги до кредитних програм та забезпечення валютної стабільності зумовлюють вибір теми дослідження та її актуальність.
Keywords: платіжний баланс; економічна безпека; трансформації платіжного балансу; фінансування; грантова допомога