Реконструкція електропостачання північної частини Томаківського району Дніпропетровської області (21ЕЕД.9683858.06.25.000000ПЗ) : кваліфікаційний проєкт бакалавра : спец. 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» - Тупік, Руслан Ігорович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
У кваліфікаційному проєкті вирішені питання реконструкції системи електропостачання північної частини Томаківського району Дніпропетровської області. Проведено аналіз стану обладнання мереж напругою 10 кВ та підстанції 35/10 кВ. Вибрано схему електропостачання району напругою 10 кВ та підстанції 35/10 кВ. Розраховано навантаження споживчих трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ та мережі 10 кВ, вибрано переріз проводів повітряних ліній напругою 10 кВ. Проведено розрахунок потужності силових трансформаторів підстанції. До встановлення на підстанції прийнято два трансформатори потужністю 2500 кВА кожний. Розраховано струми короткого замикання та стуми навантаження мережі. За значеннями струмів к.з. та струмів навантаження проведено вибір обладнання та комутаційних апаратів підстанції. Розглянуті питання захисту обладнання підстанції та розподільної мережі 10 кВ від аварійних режимів. Розраховано параметри релейного захисту силових трансформаторів та повітряних ліній напругою 10 кВ, що відходять від підстанції. Розроблено принципові схеми релейного захисту. В проекті також розглянуто питанням охорони праці при роботі на підстанції, розраховано пристрій заземлення підстанції. Доцільність прийнятих технічних рішень підтверджено техніко економічними розрахунками проєкту. Термін окупності додаткових капіталовкладень на реконструкцію системи електропостачання північної частини Томаківського району становить один рік.
Keywords: електрична мережа; повітряна лінія; комутаційний апарат; релейний захист; охорона праці