Використання методу гейміфікації для підготовки майбутніх IT-фахівців - Шаров, Сергій Володимирович; Галчанська, Віталіна Віталіївна; Sharov, Sergii; Halchanska, Vitalina (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті здійснено аналіз підходів до застосування методу гейміфікації для підготовки майбутніх IT-фахівців. Зазначається, що сучасні здобувачі вищої освіти більш ефективно та якісно сприймають динамічний, інтерактивний та візуалізований контент. В цьому контексті гейміфікація є сучасним та ефективним механізмом покращення освітнього процесу через використання ігрового пізнавального середовища для вирішення навчальних задач. Аналізуються переваги, що надає метод гейміфікації у процесі підготовки майбутніх ІТ-фахівців, зокрема здобувачів вищої освіти, які навчаються за ОП «Комп’ютерні науки». Звертається увага на окремі ризики впровадження цього методу, зокрема, можливість захоплення ігровим контентом замість навчального, велике навантаження на викладача. У наступних дослідженнях передбачається дослідити можливості застосовування методу гейміфікації під час вивчення дисциплін «Алгоритмізація та програмування» та «Об’єктно-орієнтоване програмування». /// EN: The article analyzes approaches to applying the gamification method in training future IT specialists. It is noted that today’s higher education students perceive dynamic, interactive, and visualized content more efficiently and qualitatively. In this context, gamified learning stands out as a modern and effective mechanism for enhancing the educational process by utilizing a game-based cognitive environment to solve learning tasks. The paper analyzes the benefits provided by the gamification method in the process of training future IT specialists, specifically higher education students enrolled in the «Computer Science» educational program. Attention is drawn to certain risks of implementing this method, including the potential shift of focus toward game content instead of learning, and the heavy workload imposed on the instructor. Future research intends to explore the possibilities of applying the gamification method during the study of such disciplines as «Algorithmization and Programming» and «Object-Oriented Programming».
Using the gamification method for training future IT specialists
Keywords: цифровізація освіти; ігрові технології; підготовка ІТ-фахівців; гейміфікація; комп’ютерні науки; digitalization of education; game technologies; training of IT specialists; gamification; computer science