Концепція бухгалтерського обліку сталого розвитку - Сокіл, Олег Григорійович; Сокол, Олег Григорьевич; Sokil, Оleh (My University, 2017)
UA:Метою статті є систематизація структурних компонентів і видів господарського обліку для формування комплексної моделі концептуальних основ бухгалтерського обліку сталого розвитку підприємств. В процесі дослідження використано методи спостереження, порівняння, емпіричний метод, монографічний метод, індукції та дедукції, метод узагальнення при моніторингу позицій науковців; абстрактно-логічний метод для формулювання висновків; графічний метод для візуалізації концепції обліку сталого розвитку. Обґрунтовано необхідність і розкрито модель трансформації традиційної системи бухгалтерського обліку у бухгалтерський облік сталого розвитку. Систематизовано структуру видів обліку за користувачами та інформацією. Сформовано визначення внутрішнього і зовнішнього бухгалтерських обліків сталого розвитку. Проаналізовано матрицю характеристик бухгалтерського обліку сталого розвитку в розрізі часу та його орієнтації. Розроблено модель концепції бухгалтерського обліку сталого розвитку за системою координат за принципом монетарних/натуральних та зовнішніх/внутрішніх характеристик. EN:The aim of the article is systematization of structural components and types of economic accounting for formation of complex model of conceptual foundations of accounting of sustainable development of enterprises. In the process of study the following methods were used: methods of observation, comparison, empirical method, monographic method, method of induction and deduction, generalization method for monitoring positions scientists; abstract and logical method for drawing conclusions; graphical visualization method for accounting concept of sustainable development. The necessity is substantiated and the model of transformation of traditional of accounting system in sustainable development accounting. Structure of accounting types by users and information is systematized. Definition of internal and external accounting of sustainable development is formed. Accounting matrix characteristics of sustainable development in terms of time and its orientation is analyzed. Accounting concept model of sustainable development is developed by coordinate system on the basis of monetary / natural and external / internal characteristics.
Concept of accounting for sustainable development
Keywords: бухгалтерський облік; сталий розвиток; фінансовий облік; управлінський облік; звітність; accounting; sustainable development; financial accounting; management accounting; reporting