Вібраційні гомогенізатори молока - Самойчук, Кирило Олегович; Самойчук, Кирилл Олегович; Samoichuk, Kyryl; Паляничка, Надія Олександрівна; Паляничка, Надежда Александровна; Palianychka, Nadiia; Верхоланцева, Валентина Олександрівна; Верхоланцева, Валентина Александровна; Verkholantseva, Valentyna; Янович, В. П. (Вінниця: ВНАУ, 2018)
Виділено визначальний фактор гідродинамічного диспергування молочної емульсії – прискорення потоку, з огляду на що обрано 2 конструкції ефективних апаратів для гомогенізації. Визначені переваги вібраційних гомогенізаторів для використання в молочній промисловості: імпульсного та роторно-пульсаційного апарату з ротором, що вібрує. Описано принцип гомогенізації та конструкції таких апаратів. Проведені експериментальні дослідження визначення дисперсності молочної емульсії доводять високу ступінь кореляції (більше 92%) між середнім розміром жирової кульки молока та прискоренням потоку емульсії. Питомі енерговитрати розроблених гомогенізаторів 3–4 кВт·год/т в 2 рази менше за клапанний гомогенізатор при однакових значеннях дисперсності молочної емульсії.
Keywords: гомогенізація; гомогенізатор; диспергування молока; пульсаційний апарат; імпульсна гомогенізація; роторно-пульсаційний апарат