Облік соціально відповідальної діяльності як інструмент інформаційного забезпечення управління сталим розвитком : кваліфікаційна робота ОС «Магістр» : спец. 071 Облік і оподаткування ОПП «Облік і оподаткування» - Батарейна, Ірина Олександрівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Об’єктом дослідження є процес обліку соціально відповідальної діяльності підприємств (організацій) та вплив на інформаційне забезпечення управління їхнім сталим розвитком. Предметом дослідження є інструментарій і методи обліку соціально відповідальної діяльності підприємств (організацій), а також інформаційне забезпечення управління сталим розвитком на основі отриманої звітності. Мета кваліфікаційної роботи магістра полягає у визначенні ролей та особливостей обліку соціально відповідальної діяльності підприємств (організацій) як інструменту інформаційного забезпечення управління сталим розвитком і розробка рекомендацій щодо його удосконалення. Методи проведення дослідження. У процесі дослідження використано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема: - загальнонаукові методи пізнання (аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування та конкретизація) – для дослідження сутності та структури систем обліку соціально відповідальної діяльності; - методи системного аналізу та порівняння – для аналізу сучасних підходів до формування систем обліку та звітності в Україні та за кордоном; - емпіричні методи (документування, розрахунково-аналітичні, балансово-звітні прийоми) – для дослідження практики застосування систем обліку, аналізу та контролю соціально відповідальної діяльності у конкретних організаціях; - методи статистичного аналізу та обробки даних – для обґрунтування результатів дослідження, зокрема, при аналізі показників ефективності та прозорості обліку; - методи теоретичного узагальнення, систематизації та формулювання висновків – для формування рекомендацій щодо удосконалення систем обліку та звітності. Основні результати дослідження (наукові, практичні): 1. Виявлено та систематизовано сучасні підходи до обліку соціально відповідальної діяльності підприємств та громадських організацій, з урахуванням міжнародних стандартів (GRI, SASB, TCFD) та українського законодавства. 2. Визначено ключові показники ефективності обліку соціально відповідальної діяльності, що сприяють підвищенню прозорості, відповідальності та довіри до громадських організацій. 3. Виявлено та обґрунтовано роль обліку у підвищенні ефективності управління соціальними проєктами, формуванні позитивного іміджу та залученні додаткових ресурсів і підтримки від громадськості та донорів. 4. Визначено перспективи розвитку систем обліку і звітності у сфері соціальної відповідальності, з акцентом на автоматизацію, цифровізацію та гармонізацію з європейськими стандартами (CSRD, ESRS). 5. Розроблено рекомендації щодо інтеграції міжнародних та національних стандартів у внутрішні системи обліку та звітності громадських структур, що забезпечує їхню відповідність сучасним вимогам глобалізації.
Keywords: соціальна відповідальність; облік соціально відповідальної діяльності; звітність; міжнародні стандарти; автоматизація; Big Data; штучний інтелект; блокчейн; управління сталим розвитком; громадські організації; прозорість; стандарти звітності; інформаційні технології; моніторинг