Challenges and opportunities for teachers in organizing of students’ self‐study work during distance learning at higher education institutions - Kolodii, Oleksandr; Lemeshchenko‐Lagoda, Viktoriia; Kryvonos, Iryna; Колодій, Олександр Сергійович; Лемешенко‐Лагода, Вікторія Володимирівна; Кривонос, Ірина Анатоліївна (Суми : 2022, 2022)
EN: In education, this forced educational institutions to transit to distance learning. As a result, it has become, on the one hand, an incentive for the introduction of innovative technologies, and on the other ‐ an indicator of its main problems and shortcomings. The article considers the main challenges and differences caused by the introduction of distance education. It is emphasized that distance learning of subjects without direct communication with the teacher convinced the educational community in the need to create a special didactic system suitable for distance learning. The use of distance learning courses in the education system allows highlighting a number of positive aspects, ensuring the effectiveness of distance learning as a form of students self‐study work. UA: З 2020 року більшість навчальних закладів світу були змушені повністю або частково перейти на дистанційне навчання. З одного боку, масштабне впровадження інноваційних технологій отримало новий поштовх у розвитку освітніх інструментів, а з іншого – такий тип навчання виявив його основні проблеми і недоліки. У статті розглянуто основні виклики, що постали перед викладачами технічних дисциплін, що насамперед передбачають пряму взаємодію викладача та здобувачів вищої освіти, у зв'язку із впровадженням дистанційної освіти та шляхи їх подолання. Під час експериментальної роботи було використано методи спостереження та дослідження дії, а також якісні, кількісні та змішані методи оцінювання особливостей навчання здобувачів вищої освіти, а саме самостійної роботи студентів під час періодів дистанційного навчання. У статті наголошується на необхідності використання викладачами спеціальної дидактичної системи, придатної для дистанційного навчання, що має потенціал та уможливлює вивчення дисциплін технічного циклу за дистанційної форми навчання. Середовище дистанційного навчання Moodle є одним з тих, що активно використовується закладами вищої освіти та покликано вирішити цю нагальну проблему, проте, розробка курсів технічного та прикладного спрямування потребує певного алгоритму дії, який непросто реалізувати за допомогою дистанційних технологій. У статті зазначено за яким алгоритмом викладається кожна дисципліна курсу. Шаблон курсу дисципліни може включати короткий вступ до предмета, робочу програму курсу, лекційні матеріали, контрольні роботи, практичні та лабораторні роботи, тестовий контроль знань, тощо. Однак, навіть за умови повної відповідності основним складникам курсу, перед викладачами постає проблема відсутності практичної складової, необхідної для засвоєння знань на належному рівні. Більш того, важко відслідковувати діяльність студентів під час онлайн‐занять, особливо коли ситуація ускладнена постійними збоями в спілкуванні та нестабільністю підключення до Інтернету, великою кількістю файлів з навчальними матеріалами або технічними проблемами з комп’ютерами. Окрім цього, більшість викладачів страждають від надлишку спілкування та потреби бути на зв’язку.
Виклики та можливості для викладачів в організації самостійної роботи студентів під час дистанційного навчання в закладах вищої освіти
Keywords: distance learning; students’ self‐study work; Moodle; Technology of construction materials; Materials Science; educational course; дистанційне навчання; самостійна робота студентів; Технологія конструкційних матеріалів; Матеріалознавство; навчальний курс