Переваги у зовнішній торгівлі як засіб політики відновлення регіонів - Почерніна, Наталя Вікторівна; Pochernina, Natalia (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: Боротьба України проти російської агресії змушує супроводжується значними втратами, в тому числі економічними, що актуалізує питання пошуку ресурсів для повоєнного відновлення. Важливим джерелом таких ресурсів для регіону може виступити зовнішня торгівля за умов реалізації ним виваженої політики щодо здобуття та утримання порівняльних переваг. Метою даного дослідження є оцінка зміни компаративних переваг регіонів України у зовнішній торгівлі товарами за період січня 2022 по вересень 2023 року. Методологічною основою дослідження виступає теорія виявлених порівняльних переваг на базі розрахунку індексу Балласа, широко використовувана у дослідженнях як іноземних, так і вітчизняних науковців. Серед різноманітних модифікацій індексу автором була обрано варіант його розрахунку на основі лінійного логарифму, адаптованого в попередніх дослідженнях до рівня регіону окремо взятої країни. Перевагою даного варіанту є те, що він як відносний показник дає змогу оцінити відхилення індексу за два періоди незалежно від розміру початкових абсолютних даних. Вихідна інформація про обсяги експорту та імпорту товарів за регіонами України отримана з офіційного сайту Державної служби статистики.
Keywords: мобілізація внутрішніх ресурсів; стратегія розвитку; економічна політика; відновлення