Визначення шляху змішування та дотичних напружень в струминному гомогенізаторі молока - Леженкін, Олександр Миколайович; Леженкин, Александр Николаевич; Lezhenkin, Oleksandr; Самойчук, Кирило Олегович; Самойчук, Кирилл Олегович; Samoichuk, Kyrylo; Ковальов, Олександр Олександрович; Ковалев, Александр Александрович; Kovalov, Oleksandr; Паляничка, Надія Олександрівна; Паляничка, Надежда Александровна; Palianychka, Nadiia; et al. (ОЛДІ-ПЛЮС, 2017)
UK: Метою статті є аналітичне визначення шляху змішування, як технологічного показнику, що показує час, за який жирова фаза, що подається по тонкому каналу до камери гомогенізації зрівняється зі швидкістю потоку знежиренного молока. Значення цього параметру дозволять корригувати розташування каналу для подавання вершків з метою отримання найбільшої різниці швидкостей фаз та уникнути розсіювання зони локалізації максимальної різниці швидкостей фаз. Враховуючи, результати, що були отримані при моделюванні процессу струминної гомогенізації молока з роздільною подачею вершків в програмному комплексі кінцево-елементного аналізу ANSYS, при подачі вершків зона локалізації максимальних швидкостей буде зсунута відносно місця найбільшого звуження на величину близьку до шляху змішування. Іншою метою статті є визначення величини тангенційних напружень, за дії яких відбувається спочатку деформація, а потім і руйнування початкової жирової кульки з утворенням великої кількості елементів з меншим розміром часток. Визначення дотичних напружень, що відіграють визначальну роль в процесі деформування та зменшення середнього розміру жирових часток, підтвердило дані комп'ютерного моделювання стосовно оптимального розміру відстані між напрямлюючими потоку в місці найбільшого звуження камери струминного гомогенізатору. EN: The purpose of the article is analytical determination of the path of mixing, as a technological indicator showing time during which a fat phase that is fed through a thin channel to the homogenization chamber becomes equal to the flow rate of skim milk. The value of this parameter will allow correcting the arrangement of the feed to serve the cream in order to obtain the greatest difference in phase velocities and to avoid scattering of the zone of localization of the maximum difference in phase velocities.
Keywords: граничний шар; струминний гомогенізатор; жирова кулька; тангенційні напруження; моделювання; різниця швидкостей; градієнт швидкості; гомогенізація; технології переробки; шляхи змішування; jet homogenizer; boundary layer; fat ball; tangential tension; simulation; velocity difference; velocity gradient