Кінематика повороту ширококолійних засобів механізації сільськогосподарського виробництва для колійної системи землеробства - Кувачов, Володимир Петрович; Кувачев, Владимир Петрович; Kuvachov, Volodymyr (Сумський національний аграрний університет, 2016)
З позиції мінімалізації непродуктивних витрат на повороти ширококолійних засобів механізації сільськогосподарського виробництва для колійної системи землеробства найбільш оптимальним є таким спосіб, за яким керовані мотор-колеса його шасі з одного боку повертають платформу відносно вертикальній осі, яка співпадає з місцем кріплення колісного візка до неї з іншого боку, яке розміщено на поперечній осі симетрії агрозасобу, безпосередньо посередині між колесами. При цьому колеса з іншого боку залишаються у своєму прямолінійному нерухомому стані. Для отримання щонайменшого радіусу траєкторії повороту, значення якого наближається до величини колії агрозасобу бажано, щоб його колісна база була як можна меншою і не перевищувала за своїм абсолютним значенням 25% від величини колії. За вказаною умовою щонайменшим є і кут повороту керованих коліс ширококолійного агрозасобу, що є бажаним з позиції технічного виконання механізму приводу та щонайменших енерговитрат на цей процес.
Keywords: мостові технології; експлуатація с.-г. техніки; повороткість агрегату; ширококолійні засоби механізації; колійна система землеробства; поворотня смуга