Застосування віртуальної інженерії для автоматизованого проектування виробів - Дереза, Олена Олександрівна; Вершков, Олександр Олександрович; Мацулевич, Олександр Євгенович; Михайленко, Олена Юріївна; Чаплінський, Андрій Петрович; Тетервак, Ілля Романович; Dereza, Olena; Vershkov, Oleksandr; Matsulevych, Oleksandr; Mykhailenko, Olena; Chaplinskyi, Andriy; Tetervak, Illia (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У ході дослідження було сформульовано визначення віртуальної інженерії, проаналізовано її ключові компоненти та функціональні сфери застосування, а також розглянуто вектори розвитку відповідних інструментів у межах сучасних САПР. Встановлено, що віртуальна інженерія створює фундамент для ефективної спільної розробки складних систем. Цифровий формат даних дозволяє фахівцям легко обмінюватися інформацією, а використання спільних віртуальних просторів дає змогу географічно віддаленим командам одночасно досліджувати та вдосконалювати цифровий прототип. /// EN: This study formulates a definition of virtual engineering, analyzes its key components and functional areas of application, and examines the development trends of relevant tools within the framework of modern CAD systems. It has been established that virtual engineering provides the foundation for the effective collaborative development of complex systems. The digital data format allows specialists to easily exchange information, and the use of shared virtual spaces enables geographically dispersed teams to simultaneously explore and refine a digital prototype.
Keywords: геометричне моделювання; скінченно-елементний аналіз; конвергенція; перепроектування; концепція віртуальної інженерії; цифрова модель; геометричні колізії; Geometric modeling; finite element analysis; convergence; redesign; concept of virtual engineering; digital model; geometric collisions