Використання мобільних кормороздавачів - змішувачів на фермах ВРХ як засіб підвищення продуктивності худоби і економії кормів - Дереза, Олена Олександрівна; Дереза, Елена Александровна; Dereza, Olena; Болтянський, Борис Володимирович; Болтянский, Борис Владимирович; Boltianskyi, Borys; Дереза, Сергій Володимирович; Дереза, Сергей Владимирович; Dereza, Serhii (My University, 2021)
UK: У тваринницькій галузі стан механізації та автоматизації виробництва визначає його технологічний рівень та впливає на його якість та продуктивність праці. Ефективність галузі тваринництва залежить не тільки від племінної роботи та умов утримання тварин, а й від якості годівлі. Це один з найбільш трудомістких процесів у галузі, і вирішують його за допомогою різних технічних засобів, у тому числі мобільних та стаціонарних кормороздавачів. Комплексно вирішувати проблеми годівлі тварин дозволяють мобільні змішувачі-кормороздавачі (міксери), які комплектуються горизонтальними і вертикальними шнеками з ножами для подрібнення, а також оснащені одним або двома вивантаженими лотками, що регулюються по висоті, і реверсивним транспортером. В даний час для повнораціонного та збалансованого годування великої рогатої худоби (ВРХ) застосування кормороздавачів-змішувачів є економічно необхідною умовою. Застосування змішувачів-кормороздавачів дозволяє знизити реальні витрати праці на приготування та роздавання кормових сумішей, скоротити час на їх роздавання. При цьому покращується якість та поїдання кормів, практично виключене їх вибіркове поїдання, отже, підвищуються надої та покращуються якісні характеристики молока. Завдяки функціональним можливостям кормороздавачів тварини отримують збалансовану за складом суміш, при цьому поїдання покращується на 20-30%, відповідно, підвищується і рентабельність виробництва продукції. EN: In the livestock industry, the state of mechanization and automation of production determines its technological level and affects its quality and productivity. The efficiency of the livestock industry depends not only on breeding and housing conditions, but also on the quality of feeding. This is one of the most time-consuming processes in the industry, and it is solved with the help of various technical means, including mobile and stationary feeders. Mobile mixers-feeders (mixers) which are completed with horizontal and vertical screws with knives for crushing, and also are equipped with one or two unloaded trays adjustable on height, and the reversible conveyor allow to solve problems of feeding of animals comprehensively. At present, dairy and meat cattle-breeding abroad mainly use feeding technology, in which all types of feed are distributed to animals at the same time in the form of a nutritionally balanced feed mixture. For this purpose, universal transport and technological complexes have been developed and produced, which are called feed mixers (sometimes they are also called mixers, feed mixers, etc.). Currently, for complete and balanced feeding of cattle (cattle), the use of feed mixers is an economically necessary condition. The use of feed mixers can reduce the real cost of labor for the preparation and distribution of feed mixtures, reduce the time for their distribution. At the same time, the quality and eating of feeds improves, their selective eating is practically excluded, therefore, milk yields increase and the quality characteristics of milk improve. Thanks to the functionality of feeders, animals receive a balanced mixture in terms of composition, while eating is improved by 20-30%, respectively, increases the profitability of production. RU: В настоящее время для полнорационного и сбалансированного кормления крупного рогатого скота (КРС) применение кормораздатчиков-смесителей является экономически необходимым условием. Применение смесителей-кормораздатчиков позволяет снизить реальные затраты труда на приготовление и раздачу кормовых смесей, сократить время на их раздачу. При этом улучшается качество и поедаемость кормов, практически исключено их выборочное поедание, следовательно, повышаются надои и улучшаются качественные характеристики молока. Благодаря функциональным возможностям кормораздатчиков животные получают сбалансированную по составу смесь, при этом поедание улучшается на 20-30%, соответственно, повышается и рентабельность производства продукции.
Use of mobile feeders - mixers on cattle farms as a means of increasing livestock productivity and feed savings
Использование мобильных кормораздатчиков - смесителей на фермах КРС как средство повышения производительности скота и экономии кормов
Keywords: тваринництво; велика рогата худоба; годівля; раціон; кормова суміш; змішувач-кормороздавач; animal husbandry; cattle; feeding; ration; feed mixture; mixer-feeder; животноводство; крупный рогатый скот; кормление; рацион; кормовая смесь; смеситель-кормораздатчик