ЗВІТ про науково-дослідну роботу Сучасний стан геоекологічних умов та біорізноманіття північно-західного Приазов’я (проміжний) - Прісс, Олеся Петрівна; Волох, Анатолій Михайлович; Ганчук, Максим Миколайович; Скиба, Вікторія Павлівна; Ганчук, Катерина Олександрівна; Аюбова, Ельнара Мусаібовна; Ніколаєв, В. А.; Сай, Віра Михайлівна; Антоновський, Олександр Григорович (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Зазначений етап наукової роботи виконувався за умов війни Росії на проти нашої незалежної України та окупації її значної території. Незважаючи на це, вчені кафедри виповнили значну кількість наукових досліджень і навіть змогла опублікувати їх результати у різних виданнях до монографій включно. Враховуючи зазначене, що призвело до суттєвої зміни кадрового складу кафедри та тематики наукових досліджень, ми були змушені переорієнтуватись і звернули особливу увагу на стан довкілля, геологічне та гідрогеологічне середовище, а також на угруповання наземних та водних організмів. Особлива увага приділялась дослідженню екологічних умов, які, зважаючи на інтенсивне сільськогосподарське виробництво та війну, створюють суттєвий переважно негативний вплив на рослинний та тваринний світи регіону. Тому обрана співробітниками кафедри тема є цілком актуальною.
Keywords: посуха; дистанційне зондування; супутниковий моніторинг; водна ерозія; вітрова ерозія; індекс NDVI; Асканія-Нова; Азово-Чорноморське узбережжя України; розселення фазана в Україні; мисливство; звичайна лисиця степової зони України; використання водних ресурсів; нормування споживання і скидання вод; Молочний лиман; розробка комплексної біоіндикаційної системи