Використання матеріалів стійких до абразивного зношування - Аршинніков, Д. С. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Абразивне зношування виникає внаслідок тертя поверхні деталі твердими частинками або шорсткими поверхнями, що призводить до поступової втрати матеріалу. Для підвищення довговічності машин і механізмів широко застосовують матеріали з підвищеною стійкістю до абразивного зношування. Такі матеріали використовуються в гірничодобувній, металургійній, будівельній, сільськогосподарській та енергетичній галузях. Вони особливо затребувані для виготовлення деталей, що працюють в умовах інтенсивного тертя: ковші екскаваторів, дробарки, шнеки, лопаті, футерівки млинів, транспортні жолоби, плуги та робочі органи сільськогосподарської техніки. До матеріалів, стійких до абразивного зношування, належать високомарганцеві сталі, леговані сталі з високою твердістю, чавуни з карбідами, тверді сплави, керамічні матеріали та композити.
Keywords: абразивне зношування; стійкі матеріали