Управління витратами виробництва продукції рослинництва на сільськогосподарських підприємствах - Божко, Микола Володимирович; Bozhko, Mykola (Мелітополь : 2019, 2019)
UA: Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)» – Таврійський державний агротехнологічний університет, Мелітополь, 2019. У дисертації узагальнені теоретичні аспекти проблеми управління витратами галузі рослинництва. Запропоновано авторське тлумачення понять «витрати» та «управління витратами». Виділена окрема група витрат, яка пов’язана з різною економічною віддачею земель різної якості. Досліджено стан та тенденції розвитку галузі рослинництва, особливості формування рівня витрат на прикладі сільськогосподарських підприємств Харківської області, здійснено оцінку ефективності витрат при виробництві продукції рослинництва. Визначено оптимальні розміри площі сільськогосподарських підприємств, які забезпечують найбільшу ефективність виробництва як продукції рослинництва, так і окремих культур. Запропоновано коефіцієнт структури постійних витрат. Обґрунтовано механізм компенсаційних з боку держави витрат на мінеральні добрива в умовах дії закону спадної віддачи. EN: Dissertation for a Candidate Degree in Economics in specialty 08.00.04 "Economics and Management of Enterprises (by Types of Economic Activity)" - Tavria State Agrotechnological University, Melitopol, 2019. The dissertation summarizes theoretical aspects of the problem of management of costs of crop production. The author's interpretation of the concepts of "cost" and "cost management" is proposed. A separate group of costs related to different economic returns of different quality lands is allocated. The state and trends of the development of the crop production sector, the peculiarities of the formation of the level of expenditures on the example of agricultural enterprises of the Kharkiv region have been investigated, and the estimation of the cost effectiveness in the production of crop production have been carried out. The optimum size of the area of agricultural enterprises, which provide the greatest efficiency of production of both crop production and individual crops, is determined. The coefficient of structure of constant costs is offered. The mechanism of state compensation for mineral fertilizers under the conditions of the law of decreasing returns is substantiated.
Management of crop production costs at agricultural enterprises
Keywords: ефективність виробництва; структура витрат; рівень дотацій; інтенсивність виробництва; концентрація виробництва; production efficiency; cost structure; subsidy level; intensity of production; production concentration